tisdag 3 februari 2015

Pälsvård vol:1

Måste dela upp det här i några delar om jag ska få det grundligt utrett för er.

Först av allt, det finns INGA GENVÄGAR i pälsvård. 
Fuskar du så jobbar du dubbelt mera senare.  Alla kan ta hand om päls och det krävs inga stora offringar av tid för att göra det, bara man gör det regelbundet. Sen är det en annan sak om man har flera hundar och håller alla i full utställningspäls, då talar vi nog redan om att det tar tid!:)

Luna, Phoebe och Dharma, alla i full päls. Numera är Phoebe och Luna kortklippta men pälsen behöver skötas likaväl. Dharma är blott en änglahund ;( ♥



Vol:1 Huden
 Det här är alltså hur jag gör och det finns säkert många andra sätt.
 Det är väldigt viktigt att se till att din hund äter högklassig mat. Jag går inte in på märken men matar du 'billig mat' syns det i pälsen med att den är glanslös. Har du bra kvalitets hundmat så har du förutsättningar för att odla en vacker glansig päls på din hund och så behöver du inte ständigt mata andar kosttillägg med maten. Ibland hamnar man söka sig fram för att hitta rätt mat till just din hund. Det som passar den ena passar inte den andra. En viss sorts mat kan t.ex göra pälsen för mjuk när en annan igen orsakar att skägget missfärgas rött. Märk även att vissa hundben missfärgar skägget lätt...


För att hålla pälsen i skick behöver huden vara i skick. Jag använder mig av en apoteksvara som heter Dermoscent. Det är ett preparat som används som en spot-on behandling och innehåller Omega fettsyror. Den luktar kraftigt men är väldigt bra för huden. Dermoscent appliceras en gång i veckan och kan ges i kurer, typ 4-8 veckor. Dermoscent fungerar dessutom väldigt bra som en behandlingsmetod för hotspot! Har du en hund med återkommande hudproblem med bakterie-/jästinfektioner så kan Pyospot vara ett bättre alternativ, men den har jag tyvärr ingen egen erfarenhet av. Och mera info om både Dermoscent och Pyospot hittar man ju på Google!;)

Biotin-metioininpreparat kan vara bra att använda som kurer, t.ex som en 8 veckors kur. Speciellt för dräktiga tikar och ammande tikar, men det är skäl att börja redan direkt efter betäckningen. Biotin ges som tablett, t.ex Aptus Biorion. 

Då det kommer till shampon och balsam så får nog matbutikernas produkter bli kvar på hyllan. De gör pälsen vacker på kortsikt men är inget bra för huden eller pälsen i det långa loppet.
Nästa pälsvårdsinlägg får bli om vilka shampon och balsam jag rekommenderar. 

Ibland finns det  behov av 
akut pälsvård! 
Hundarna stått under då barnen matat dem med honungsflingor

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar